Anatomia prostatei dimensiunea, greutatea, volumul normal al prostatei

Anatomiaa prostatei

anatomiaa prostatei băi pentru prostatită

Are forma unei anatomiaa prostatei, cu varful in jos, corespunzand orificiului inferior a uretrei prostatice si cu baza in sus, spre vezica. Un sunt pe fata posterioara o separa in 2 lobi laterali. Ca dimensiuni, are o inaltime de 2,0 cm, o latime de 4 cm si o grosime de ,5 cm.

Rapoarte cu structuri invecinate topografie : Prostata este un organ pelvis-subperitoneal situat intr-o loja delimitata astfel: - peretele anterior: oasele si simfiza pubiana. La acest nivel se gasesc plexul venos prostatic si ligamentele pubo-prostatice. La acest nivel se gasesc plexurile venoase prostatice si plexul hipogastric inferior. Fiziologia prostatei - rol, functii, mecanisme Prostata secreta un lichid subtire, bogat in calciu, citrat si fosafat, enzime de coagulare si protofibrinoliza. Lichidul prostatic contribuie la cresterea volumului spermatic deoarece capsula prostatei se contracta simultan cu contractia vasului deferent in timpul emisiei.

Dimensiunile variaza dupa varsta si indivizi. La copil este mica, ca de altfel toate formatiunile genitale. Prostata creste subit la epoca anatomiaa prostatei si atinge completa dezvoltarea la ani.

anatomiaa prostatei lichid seminal dupa urinare

Dupa 50 de ani, uneori anatomiaa prostatei devreme si invers cu celelalte formatiuni genitale, care sufera o atrofie mai mult sau mai putin marcataea incepe sa creasca din nou si poate ajunge un volum dublu, triplu sau chiar cvadruplu, fata de anatomiaa prostatei gasite la adulti. Uretra prostatica este inconjurata, la originea ei de un inel de fibre musculare care se continua, in sus, cu musculatura vezicala: aceste fibre constituie sfincterul intern, neted al uretrei sau sfincterul vezical.

La sfarsitul ei, la nivelul ciocului prostatei, uretra este, deasemenea, inconjurata de fibre musculare, care constituie al doilea inel muscular - sfincterul extern striat al uretrei.

anatomiaa prostatei cumpără supozitoare rectale pentru prostatită

Acest al doilea sfincter este supus vointei si el este acela care poate amana actul mictional, dupa aparitia nevoii de urinare, gratie contractiei lui voluntare. Datorita celor doua sfinctere, de la inceputul si sfarsitul ei, uretra posterioara se gaseste, in permanenta, inchisa, cu exceptia mictiunii si ejacularii, prin actiunea tonica a acestor muschi sau prin contractia lor.

In jurul uretrei imediat sub mucoasa, se gasesc glandele periuretrale, care sunt separate de glandele prostatice prin fibrele musculare ale sfincterului intern.

Hiperplasia benigna de próstata

Degenerescenta adenomatoasa a acestor glande periuretrale ar sta la originea dezvoltarii adenomului de prostata. Greutatea ei este de grame si are o consistenta ferma si elastica.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament

Prostata este strabatuta, in interiorul ei, de uretra prostatica, lunga de 2, cm. Glandele prostatice circa se deschid prin mici orificii de cele doua parti ale veru montanum-ului. Prin aceste mici orificii, in caz de uretrita, germenii microbieni gonococul mai alescontinuti in uretra, trec in prostata si determina o prostatita, acuta sau cronica.

anatomiaa prostatei ce antibiotice se iau pentru prostatita

In uretra prostatica se deschid si cele doua canale ejeculatoare la nivelul veru montanum-ului si inflamatia lor, care se poate produce tot dupa inflamatia uretrei, poate determina aparitia unei deferentite sau epididimite si in leziunile cronice, o stenoza a canalelor ejaculatoare. Si azi sunt discutii daca hipertrofia de prostata se dezvolta din glandele prostatice propriu-zise, extrasfincteriene, sau din glandele periuretrale intrasfincteriene.

anatomiaa prostatei plasturi pentru prostatita

Cei mai multi specialisti admit ultima teorie. In glandele prostatice, mai les la batrani, se gasesc adesea mici graunte galbene, mai mult sau mai putin rotunde, cat un bob de mei sau mai mari care se numesc simpexiuni. Articole asemanatoare:.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special după vârsta de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. Află în cele ce urmează care sunt cauzele care duc la apariția adenomului de prostată, cum se manifestă și cum poate evolua în timp, dar și cum poate fi tratat.