Despre PSA seric - antigenul prostatic specific - UROCLINIC - Clinica de Urologie Craiova

Antigen psa. Antigenul specific prostatic (PSA)

Conținutul

  Antigen psa nutritie Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic PSA. In conditii normale, barbatii au niveluri scazute de PSA in sange.

  cum să ameliorezi durerea în prostatita temperatura prostatitei luna

  In anumite boli, in fluxul sanguin ajunge mai mult PSA in contextul intreruperii functionarii normale a prostatei, ceea ce poate determina o crestere a PSA, indicand prezenta bolii la nivelul glandei.

  Ce este testul PSA? Pentru testul PSA este necesara recoltarea unei probe de sange, care este trimisa la laborator pentru analiza.

  remedii populare pentru prostată și adenom prostatita hipotermica

  Ce inseamna un rezultat normal al PSA? Nu exista un nivel normal sau anormal al PSA-ului in sange, iar nivelurile variaza in timp la acelasi barbat.

  In trecut, majoritatea medicilor considerau nivelul sub 4. Prin urmare, daca un barbat avea nivelul PSA peste 4.

  abces prostatite cu prostatita, doare partea dreapta

  Insa, studii mai recente evidentiaza ca unii barbati cu niveluri PSA sub 4. In plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA. De exemplu, nivelul PSA creste frecvent in probleme benigne ale prostatei precum prostatita inflamatia prostateiinfectia de tract urinar sau in hiperplazia benigna de prostata HBP-marirea prostatei. Nu exista dovezi ca prostatita sau HBP determina cancer de prostata, insa este posibil ca un barbat care are una sau ambele afectiuni sa dezvolte si cancer de prostata.

  prostatita cu pietre la rinichi cumpără supozitoare rectale pentru prostatită

  Biopsiile de prostata antigen psa interventiile chirurgicale la nivelul prostatei cresc, de asemenea, nivelul PSA. Nivelul PSA poate varia, de asemenea, si in functie de laborator.

  Totusi, cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare ca barbatul sa aiba cancer de prostata. Mai mult, o crestere continua a PSA in timp poate, de asemenea, sa fie un semn de cancer de prostata.

  prostate gland surgery meaning apollo cu prostatita

  Pentru a evalua daca nivelurile crescute se datoreaza cancerului prostatic sau hipertrofiei benigne de prostata se poate utiliza o metoda aditionala de evaluare - determinarea raportului dintre free PSA forma care circula liber, nelegata de alte proteine in sange si PSA total, metoda care evalueaza proportia free PSA PSA liber ; exista studii care au evidentiat asocierea dintre cancer si o proportie mai mica de free PSA.