Recoltarea urinei 24 de ore

Ionograma urinara, Recoltarea urinei 24 de ore

In functie de pozitia in caile urinare, calculii imprumuta denumirea zonei anatomice in care se afla. Desi majoritatea calculilor se formeaza ionograma urinara nivelul rinichiului, de unde migreaza pe ureter spre vezica, termenul generic de litiaza urinara mai cuprinde: litiaza vezicala, uretrala si prostatica, fiind vorba de calculi formati in respectivele regiuni.

Tarife Analize Laborator

Epidemiologie Litiaza urinara este una din cele mai vechi afectiuni umane documentate, in scheletul unei mumii egiptene vechi de de ani fiind gasit un calcul vezical. Incidenta maladiei litogene inegala, cu o variabilitate geografica importanta, se situeaza intre 45 si 80 de cazuri noi la o populatie de Litiaza este mai frecventa in tarile dezvoltate economic, dar si in tari cu clima calda.

Cauzele acestei distributii par a fi alimentatia cu predominanta carbohidratilor rafinati, respectiv deshidratarea.

sindromul prostatitei

Manifestari clinice Spectrul manifestarilor clinice sub care se poate prezenta bolnavul litiazic este foarte larg, de la forme asimptomatice, descoperite la un examen ecografic, la stari septice cu potential pericol vital.

Prin ionograma urinara produsa asupra mucoasei ureterale, calculul in migrare, duce la spasm ureteral cu distensia brusca a cailor urinare superioare si capsulei renale, ceea ce genereaza durerea. Bolnavul prezinta o agitatie permanenta, aproape patognomonica, cautand o pozitie antalgica care nu exista.

Care sunt valorile normale pentru ionograma serica Ce este ionograma serica Ionograma serica reprezinta determinarea cantitativa a unor microelemente indispensabile organismului prezente in ser: sodiu, potasiu si clor. Aceste minerale participa la metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, variatiile concentratiilor acestora in sange putand sa indice anumite afectiuni si dezechilibre metabolice ale organismului. Sodiul are capacitate de retentie hidrica la nivelul organismului, fiind responsabil de distributia lichidiana la nivelul compartimentelor intra si extracelulare, modificarile fiind reprezentate de: Cresteri ale sodiului care apar in pierderile disproportionate de apa ionograma urinara Na, administrarea diureticelor, diaree-in special la copii, diabet insipid, sindrom Conn; Scaderi sub valorile intervalului de referinta sunt asociate nefritelor cu pierdere de sare, deficitului de ionograma urinara, alcalozei metabolice, cetonuriei, hipotiroidismului. Potasiul intervine in organism mai ales in reglarea contractiilor musculare cardiace si al celor scheletale si in transmiterea impulsurilor nervoase, variatiile cantitatii totale a potasiului în sange a potasemiei fiind reprezentate de: Hiperkaliemie cresterea nivelului de potasiu in insuficienta renala, administrarea de diuretice economizoare de potasiu, traumatisme musculare extinse, rabdomioliza; Hipokaliemia deficitul de potasiu apare in diaree, administrare de laxative, inanitie, malabsorbtie, alcoolism cronic, hiperaldosteronism primar si secundar. Clorul insoteste de obicei sodiul in organism, fiind legat de acesta sub forma de clorura de sodiu.

Examenul clinic, dificil de realizat in plina colica, poate releva o nefromegalie dureroasa sau sensibilitatea punctelor ureterale. Clasica manevra Giordano, folosita spre a evoca prezenta unui calcul banuit, nu isi are nici o justificare in colica.

prostatita si obezitatea

Bolnavul sufera destul si fara sa ii percutam lomba dureroasa! Date fiind fenomenele insotitoare, care pot mima alte afectiuni, si faptul ca nu toate cazurile reproduc integral simptomatologia descrisa, in diagnosticul diferential al colicii renale trebuie sa intre: apendicita acuta, criza de penetrare sau perforatia ulcerului gastro-duodenal, colecistita acuta, pancreatita acuta, sarcina extrauterina complicata, anexitele, pneumonia bazala, pleurezia, lombosciatica acuta, zona Zoster.

Protocolul de diagnostic si evaluare a bolnavului litiazic Diagnosticul litiazei are urmatoarele obiective 1.

Ionograma urinara

Confirmarea prezentei litiazei 3. Rasunetul functional asupra aparatului urinar 4.

ampiox pentru prostatită

Compozitia chimica a litiazei 5. Detectarea unor eventuale anomalii biochimice Anamneza Este deosebit de utila. Se vor urmari cu atentie antecedentele familiale, litiaza demonstrand o agregare familiala dictata posibil genetic, dar si prin obiceiuri alimentare si stil de viata comune, si prostatita neurastenie ales cele personale.

Spitalul Providența

In antecedentele personale patologice se vor urmari: eliminarea anterioara de calculi, un istoric de infectii urinare recurente, episoade colicative sau concomitenta unor afectiuni favorizante ale litogenezei vezi factorii favorizanti ,care pot fi sugestive pentru prezenta litiazei. In cazul ionograma urinara litiaze cu compozitie chimica cunoscuta se poate presupune o recidiva de acelasi tip.

echo transrectal de prostata

Examenul clinic Cu exceptia colicii renale, in care atitudinea caracteristica a bolnavului, agitat, transpirat, in cautarea ionograma urinara pozitii antalgice imposibil de gasit si a complicatiilor litiazei ureterohidronefroza importanta.

Palparea unui rinichi mare, punctele ureterale dureroase, iar la femeie palparea transvaginala a unui calcul ureteral juxtavezical sunt cateva elemente de examen clinic posibile. Examene imagistice Examenul clinic a pierdut mult din importanta care o avea in semiologia clasica datorita dezvoltarii tehnologiei investigationale, mai ales ecografiei care a devenit in mana urologului modern o prelungire, sau chiar o parte a examenului clinic. In colica renala, ecografia deceleaza distensia cailor urinare in amonte de obstacol distensie pielocaliceala sau ureterala.

Sodiu urinar

Desi nu este o explorare functionala, ecografia poate sugera date despre starea functionala renala. Staza bilaterala sugereaza o insuficienta renala, iar hidronefroza cu disparitia parenchimului reduce numarul de expuneri urografice necesar aprecierii functiei rinichiului respectiv.

  • Generalități Sodiu Na este cationul extracelular cel mai important, cu rol esenţial în distribuţia normală a apei şi menţinerea presiunii osmotice extracelulare.
  • Tarife Analize Laborator – Centrul Medical Renasterea Craiova
  • Poate avea prostatita 23
  • Recomandari pentru determinarea Na urinar — investigarea tulburarilor hidro-electrolitice, acido-bazice, renale, suprarenale, depletii volemice, insuficienta renala acuta, diagnosticul diferential al hiponatremiilor, nefrolitiaza 1;3;4.

De foarte mare utilitate este si explorarea ecografica a rinichiului contralateral. Datele ecografice sunt extrem de valoroase prin accesibilitate, rapiditate si acuratete, dar nu pot fi absolutizate, ci trebuie integrate intr-un cumul de explorari.

Se poate efectua fara o pregatire prealabila, chiar si in plin episod colicativ.

prostatita în toaletă în general

Corect pozitionata, trebuie sa cuprinda ultimele doua perechi de coaste spre superior si simfiza pubelui spre inferior. Cei mai radioopaci sunt calculii de fosfat de calciu.

Analiza lunii: Ionograma

Urmeaza, in ordine descrescatoare, oxalatul de calciu, fosfatul amoniaco-magnezian, cistina acestia din urma sunt slab radioopaci. Clasic descrisi ca radiotransparenti sunt calculii de acid uric si cei xantinici.

💩 Forma Scaunului si Sanatatea Ta

Aceasta prezentare are o valoare orientativa deoarece majoritatea calculilor au o structura mixtaiar prezenta sarurilor de calciu in structura calculului il face radioopac x.

Diagnosticul diferential al opacitatilor aparute pe radiografia renala simpla trebuie sa excluda: flebolitii, calcificarile ganglionare, ateroamele, calcificarile costale, calculii biliari etc. Urografia intravenoasa Este o explorare morfofunctionala extrem de utila in diagnosticul litiazei.

forum remedii pentru prostatita

In mod clasic, se foloseste Odiston substanta de contrast iodata, ionicasol. Se administreaza 2 fiole pentru un pacient de kg. Deoarece Odistonul poate genera manifestari alergice, se prefera substantele de contrast nonionice, cu osmolaritate scazuta Ultravist, Iopamiro etc.

Recoltarea urinei 24 de ore

Rezultate obtinute prin urografie: — calculii radioopaci apar inveliti de substanta de contrast in timp ce cei radiotransparenti apar ca zone lacunare inconjurate de o manta de substanta de contrast Mantelsymptom — repercusiunile calculilor asupra cailor urinare se manifesta dupa cum urmeaza: staza — poate fi situata la orice nivel in caile urinare : caliceala ionograma urinara, ureteropielo-caliceala opacifierea metacrona a cailor urinare — rinichiul in staza se opacifiaza cu intarziere fata de rinichiul contralateral.

In caz de colica renala, intarzierea in opacifierea cailor urinare este foarte mare, aparand doar timpul parenchimatos al urografiei nefrogramaasa zisul rinichi mare alb.

In unele situatii, rinichiul poate fi mut urografic, ceea ionograma urinara traduce o oprire tranzitorie a excretiei in colica renala sau oprirea permanenta a secretiei in rinichiul respectiv prin distructia completa a parenchimului renal. Pielografia Permite opacifierea cailor urinare prin injectarea substantei de contrast direct in sistemul colector, eliminand, astfel, etapa de secretie din urografie. Opacifierea cailor urinare se poate face pe ionograma urinara anterograda pieloureterografia descendenta — cand este necesara punctionarea rinichiului sau retrograda ureteropielografia ionograma urinara — se cateterizeaza ureterulretrograd, cu o sonda ureterala, dupa care se injecteaza substanta de contrast.

Avantajul acestei metode de explorare apare in cazul pacientilor cu rinichi mut urografic sau la pacientii la care urografia este contraindicata vezi contraindicatiile.